Hvordan farge vipper og bryn? Hennafarging – på salong eller hjemme?

Henna er en ganske billig og trygg måte å gjøre bryn og vipper mørkere i rundt 3-4 uker. Det lar deg spare 10 minutter om dagen som du vanligvis bruker på å sminke bryn og vipper. Hva er henna og hvordan lages det? Hva er kontraindikasjonene og hvordan påfører du det? Er det best å gjøre det hjemme eller på salong?

Hva er henna?

Ren henna er et grønnaktig pulver uten fargegivende egenskaper; det får dem bare ved hjelp av syrer og riktig temperatur. Hvis du vil lage til henna på egen hånd er dette ingen lett oppgave, siden det krever at du blander pulveret med riktig mengde sitronsaft, essensielle oljer, sukker, vann og andre ingredienser.

Henna lages av de tørre bladene til Lawsonia (Lawsonia inermis) – en plante som vokser i hete, tropiske skoger. Mengden pigmenter i planten øker i takt med temperaturen. Lawsonia-bladene inneholder et rødt fargestoff kalt lawson, som blander seg med keratinet som finnes i håret og gir det farge.

Hennafarging

Siden naturlig henna inneholder et fargestoff med rødbrun farge, kan du bare farge hår, bryn og vipper rødbrunt. Hvordan er det da mulig at vi kan kjøpe henna med så mange farger i butikkene?

Slike produkter er tilgjengelig i form av pulver som må blandes med hydrogenperoksideller i form av krem eller gelé. Før du bestemmer deg for hvilket produkt du vil velge, bør du sjekke sammensetningen. Vær spesielt oppmerksom på fargestoffene som brukes i produksjonen. Det kan være at de har brukt et svært allergifremkallende preparat som inneholder kunstige fargestoffer i stedet for et naturlig produkt med planteopprinnelse.

Ved å tilsette naturlige ingredienser kan vi få forskjellige farger, for eksempel lar indigo oss få svart farge. På den andre siden kan produkter som inneholder svart fargestoff – Phenylenediamin (PPD) – være farlige siden PPD er sterkt allergifremkallende.

Hennafarging på salong

Hennafarging er tilgjengelig på de fleste skjønnhetssalonger, men du kan også gjøre det selv. For å gjøre det må du skaffe deg et naturlig preparat eller bruke et ferdigprodukt, men du må utføre en hudtest minst 24 timer før du planlegger å gjøre fargingen. De mest spektakulære resultatene får man på lyse øyenbryn og vipper.

Hudtesten er en allergitest hvor du påfører en liten mengde produkt på en lite synlig del av huden, for eksempel bak øret eller i albuen. Når hennaen tørker må du følge med på huden i minst 24 timer. Hvis det ikke oppstår noen reaksjoner kan du fritt farge bryn og vipper.

Hvordan velge riktig farge? I begynnelsen er det lurt å la være å bruke mørke farger, men heller sjekke hvordan håret tar opp fargen først. Det anbefales å begynne med en gelésammensetning, som er mer delikat.

Hennafarging hjemme

  • Påføring av henna
    Henna bør påføres etter instruksjonene på pakken. Sørg for at du ikke får henna inn i øynene. Du kan også beskytte huden rundt øyenbrynene eller vippene ved å påføre krem eller vaselin på huden og legge en bomullspad på nedre øyelokk.
    Etter farging barberer du hårene som er utenfor konturen (Merk! Ikke gjør dette før du tar på henna!). Avhengig av merke på produktet lar du hennaen være på brynene eller vippene i 5-10 minutter, før du vasker den av med en bomullspad dynket i varmt vann.
    Effekten bør vare i 3-4 uker på vippene og opptil 2 uker på brynene. Henna påvirker ikke tilstanden til håret ditt, så du kan gjenta behandlingen når du trenger det.
  • Fjerning av henna
    Hvis brynene dine er for mørke etter at du har farget dem med henna, kan du bruke fargefjerner eller sminkefjerner for å lysne dem. Men det kan være lurt å farge brynene på salong. Da er du sikker på at det gjøres riktig. I tillegg til farging får du da også brynene formet på riktig måte.

Hennafarging – kontraindikasjoner

Som tidligere nevnt er henna trygt, men det finnes noen kontraindikasjoner. Disse inkluderer:

  • nylig utført epilasjon,
  • skader eller kutt rundt øyenbryn og vipper,
  • allergi mot noen av bestanddelene,
  • røde og hovne øyelokk,
  • chalazia,
  • øyebetennelse.